Overslaan en naar de inhoud gaan

Soorten vergunningen

Soorten vergunningen

Radioactieve producten bestemd voor medische doeleinden in het kader van de nucleaire geneeskunde mogen alleen worden gebruikt door artsen die hiervoor vergund zijn door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (artikel 53.4).

Een arts-specialist kan vergund worden voor het gebruik van radioactieve producten in het kader van de nucleaire geneeskunde voor verschillende toepassingsgebieden, met name:

  • Diagnostiek
  • Ambulante metabole therapie
  • Metabole therapie met hospitalisatie in een afgeschermde kamer

De vergunningen die na 1 januari 2015 worden uitgevaardigd aangaande de toepassingsgebieden “diagnostiek” en “ambulante metabole therapie”, vermelden niet langer de plaatsen waar deze mogen uitgevoerd worden. Dit betekent dat de nuclearist die in het bezit is van dergelijke vergunning, deze twee types toepassingen mag uitvoeren in alle correct vergunde Belgische diensten en niet langer zijn/haar persoonlijke vergunning moet laten wijzigen bij verandering van dienst op voorwaarde dat hij/zij binnen deze twee toepassingsgebieden blijft.

De vergunningen die na 1 januari 2015 worden uitgevaardigd en die o.a. slaan op de “metabole therapie met hospitalisatie in een afgeschermde kamer”, vermelden nog steeds de plaatsen waar deze mag uitgevoerd worden. Bij verandering van dienst moet de nuclearist een wijziging van zijn/haar persoonlijke vergunning aanvragen.

Alle vergunningen uitgevaardigd voor 1 januari 2015 zullen bij de eerstvolgende wijziging/verlenging omgevormd worden in dit type vergunning.