Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste nieuws

FANC informeert luchtvaartsector over impact van kosmische straling

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) sensibiliseert de luchtvaartsector vandaag rond de gevaren van kosmische straling. Kosmische straling is ioniserende straling uit de ruimte. Een fractie van die straling bereikt het aardoppervlak en draagt zo bij tot de natuurlijke stralingsdosis waaraan mensen worden blootgesteld. Zowel natuurlijke als kunstmatige radioactiviteit houden risico's in voor de mens en het milieu. Op het aardoppervlak zijn we beter beschermd tegen de kosmische straling, maar hoe hoger in de atmosfeer, hoe groter de blootstelling aan de straling. Daarom besteedt het FANC extra aandacht aan de sensibilisering van luchtvaartmedewerkers, die zich lange tijd op grote hoogte bevinden.

Vergunning wijziging uitbatingsvoorwaarden IRE

De exploitatievergunning van het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) werd bij koninklijk besluit van 29 maart 2019 gewijzigd. De wijziging laat de verhoging van de maximale hoeveelheid uranium op de site toe.De exploitatievergunning van het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) werd bij koninklijk besluit van 29 maart 2019 gewijzigd. De wijziging laat de verhoging van de maximale hoeveelheid uranium op de site toe.

Ontwerp project-MER voor oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel ter inzage

Van 5 april tot en met 3 mei 2019 kan de bevolking opmerkingen formuleren bij het ontwerp van het project-milieueffectenrapport (project-MER) voor de bouw van de oppervlaktebergingsinstallatie voor het Belgische laag- en middelactieve kortlevende kernafval. Het gaat niet om een stap in de procedure van het FANC, maar wel om een deel van de gewestelijke vergunningsprocedure.