Het beheer van veroudering en langetermijnuitbating

In België zijn de exploitatievergunningen voor kerninstallaties niet van beperkte duur. De Belgische wetgeving voorziet evenwel dat er om de tien jaar een periodieke veiligheidsherziening moet worden uitgevoerd. In 2003 werd de wet op de kernuitstap gestemd waarin werd bepaald dat alle Belgische kernreactoren tussen 2023 en 2025 gedeactiveerd moeten worden.

In dit kader, heeft het beheer van de veroudering van de systemen, structuren en onderdelen m.b.t. de veiligheid van een kerncentrale tot doel om hun beschikbaarheid en betrouwbaarheid te garanderen, zowel bij de normale uitbating als bij incidenten of ongevallen.

Dat beheer houdt ook rekening met de mogelijke gevolgen van een dreigend gebrek aan reservestukken, het mogelijk verlies aan competentie t.a.v. de betrokken technologie bij de leveranciers, het stilaan verdwijnen van gespecialiseerde leveranciers enz., op onderdelen van de installatie.

De opvolging van de kwalificatie en van de verouderingsprocessen en/of van degradaties die gekend zijn via langdurige opvolging, behoren tot dit activiteitsdomein. Ook het vaststellen en aanpakken van nieuwe verouderingsproblemen, bijvoorbeeld gesignaleerd door een terugkoppeling van nationale en internationale ervaringen, horen daar bij.

Daarenboven wordt bij de ontdekking van een nieuw probleem nagegaan of het van toepassing kan zijn op andere Belgische eenheden, waarbij eventueel een specifiek programma wordt opgesteld met precieze actieplannen.

Enkele voorbeelden uit de belangrijkste projecten bij de Belgische kerncentrales:

  • de vervanging van stoomgeneratoren;
  • de vervanging van grote delen van de instrumentatie en de besturingscontrole;
  • de vervanging van elektrisch materiaal.
Laatst aangepast op: 19/11/2019