Overslaan en naar de inhoud gaan

Incident in Rusland: Het FANC volgt de situatie op

Op donderdag 8 augustus 2019 vond een explosie plaats in een militaire faciliteit in de buurt van de stad Nyonoksa in de provincie Arkhangelsk in Rusland. Volgens de Russische autoriteiten zou er daarna een korte toename van de radioactiviteit zijn opgetekend in een stad in de buurt van de faciliteit.

Tot op heden werd in België of in de rest van West-Europa geen abnormale verhoging van het radioactiviteitsniveau waargenomen door de meetstations.

Op dit moment is er op het Belgische grondgebied dus geen enkel risico voor de bevolking of het milieu en moeten er geen specifieke maatregelen worden getroffen.

Niettemin volgt het FANC de situatie op de voet en heeft het regelmatig contact met zijn internationale en nationale partners, zoals het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

De radiologische monitoring van het grondgebied gebeurt in België op twee manieren:

  • Continu: via het TELERAD-netwerk dat automatisch de radioactiviteit meet
  • Op geregelde tijdstippen: via analyses en regelmatige staalnames op het terrein, in samenwerking met het SCK-CEN en IRE-ELIT

Op die manier zou een radioactiviteitsniveau dat een risico vormt voor de veiligheid van bevolking en leefmilieu onmiddellijk worden gedetecteerd. Dan zouden er indien nodig ook op korte termijn beschermingsmaatregelen kunnen worden genomen.