Vervoer: crisisoefening

Op dinsdag 24 september organiseerde het FANC, in samenwerking met de federale diensten van de gouverneur van de provincie Luxemburg en alle disciplines van de provincie Luxemburg, een crisisoefening op provinciaal niveau. De oefening kreeg de naam ‘NUTS EX’, wat staat voor Nuclear Transport Safety Exercise. De oefening betrof een ongeval met radioactief materiaal.

De oefening was bedoeld om twee aspecten van het crisisbeheer te testen:

  • Het strategisch beheer, namelijk de testen van waarschuwingspatronen, de oprichting en werkzaamheden van het coördinatiecomité onder voorzitterschap van de gouverneur, de communicatiestrategie en de interactie met de operationele eenheid.
  • Het operationeel beheer, namelijk de eerste coördinatie via motorkapoverleg, de interventie in een radioactieve omgeving, de coördinatie tussen de verschillende disciplines en de begeleiding van journalisten op de site.                                                                                 

Meer dan honderdvijftig medewerkers van nood- en interventiediensten werden gemobiliseerd voor de oefening.

De oefening werd goed beheerd door de verschillende betrokken afdelingen. De verschillende betrokken partijen zullen het verloop van de oefening in de komende weken verder evalueren en analyseren, met het oog op voortdurende verbetering.

Hoewel het moeilijk blijft om voorbereid te zijn op elk type interventie, kunnen dankzij dergelijke oefeningen zowel de schriftelijke procedures als het werk in overleg op het terrein worden getest. Mensen die waarschijnlijk zullen samenwerken in een noodsituatie alvast met elkaar laten kennismaken tijdens een oefening, is de beste voorbereiding.