Overslaan en naar de inhoud gaan

Het FANC organiseerde een symposium over het beheren van onopzettelijke blootstelling in de medische sector

Als onderdeel van zijn beschermingsmissie organiseerde het FANC op zaterdag 2 juni in zijn kantoren in Brussel een nieuw symposium over stralingsbescherming bij medische toepassingen met ioniserende straling. Het onderwerp van deze 5de editie was "Hoe onbedoelde blootstellingen beheren? ". Dit symposium was bedoeld voor vakmensen uit de medische wereld, zoals röntgengebruikers, nucleaire artsen, radiotherapeuten, radiofysici, kwaliteitsexperts en alle andere professionals die bij dit problematiek zijn betrokken.

Het doel van het Agentschap was om deze vakmensen op te leiden en te sensibiliseren over het belang van veiligheidscultuur in de medische sector en in het bijzonder over het beheer van voorvallen die kunnen leiden tot onbedoelde blootstelling. Veel factoren beïnvloeden de veiligheid van de patiënt en ioniserende straling is daar een van. Het Agentschap benadrukte hoe belangrijk het is om de risico’s van reële voorvallen te verkleinen door de oorzaken van deze voorvallen die niet noodzakelijk leiden tot incidenten, te identificeren door middel van de invoering van een registratiesysteem en systeem qua analyse van de voorvallen. Bovendien moeten bepaalde vormen van onopzettelijke blootstellingen in het kader van een graduele aanpak aan het Agentschap worden gemeld, niet om de betrokken exploitanten te penaliseren, wel om bestaande praktijken te onderzoeken en te verbeteren en zo lessen te trekken om deze incidenten in de toekomst of elders te vermijden.

Verschillende deskundigen van het Agentschap presenteerden het regelgevend kader en de methodologie voor het beheer van onbedoelde blootstellingen, evenals een case study.
Twee externe deelnemers presenteerden ook concrete voorbeelden van hoe sommige exploitanten beheersmaatregelen voor deze blootstellingen implementeren.

Aan dit symposium, dat plaatsvond in een constructieve sfeer, namen ongeveer 207 mensen deel.

>> Raadpleeg de slides van de symposium