Het FANC gaf uitleg bij de nucleaire veiligheid en beveiliging in de Subcommissie nucleaire veiligheid

Vandaag, 5 juni, werd het FANC uitgenodigd om een recente stand van zaken rond de veiligheid en beveiliging van de Belgische kerncentrales toe te lichten in de federale parlementaire Subcommissie ‘nucleaire veiligheid’. Concrete aanleiding hiervoor was een rapport opgesteld op vraag van Greenpeace Frankrijk dat vanuit de Franse situatie bepaalde scenario’s qua veiligheid en beveiliging van de Belgische kerncentrales mogelijk achtte.

Vanuit zijn missie - bevolking, werknemers en leefmilieu beschermen tegen het gevaar van ioniserende straling – en zijn waarden - onderhouden van constructieve relaties met stakeholders én overleg - analyseerde het FANC dit rapport van Greenpeace Frankrijk in detail. Het FANC ontmoette Greenpeace Frankrijk en Greenpeace België, daarover reeds op 8 januari.

>> Raadpleeg hierover het webbericht van 17 januari

Dit rapport van Greenpeace Frankrijk haalt mogelijke risico’s en gevolgen van kwaadwillige handelingen t. a. v. nucleaire sites aan in Frankrijk en - in veel mindere mate - in België, en dat met een focus op brandstofopslag en de daartoe voorziene opslagdokken. De door Greenpeace geuite bezorgdheden en aanbevelingen werden met de nodige aandacht onderzocht, maar het FANC kan bevestigen dat er aan de hand van dit rapport geen nieuwe elementen qua veiligheid en beveiliging van de Belgische kerncentrales werden aangebracht. De geldende maatregelen zijn afdoende t.o.v. in dit rapport geïdentificeerde dreigingen. Aan de hand van de regelgeving uit 2011 werden reeds grondige analyses uitgevoerd, inclusief de impact van mogelijke (terreur-)scenario’s. De nodige maatregelen werden daarop dan ook genomen om zo een adequate veiligheid en beveiliging te garanderen.

Het FANC wil tegelijk onderlijnen dat het verbeteren van de veiligheid en beveiliging van de Belgische nucleaire sites een continu proces is, waarbij het zelf proactief zoekt naar die continue verbetering en een dergelijke houding ook verwacht van de uitbaters. Dit leidt tot een periodieke heranalyse van dergelijke veiligheid- en beveiligingsaspecten. Het FANC erkent de rol die een NGO zoals Greenpeace kan spelen bij het rapporteren van bepaalde situaties en bezorgdheden. Deze kunnen mee aan de basis liggen van verder onderzoek en analyse door het FANC indien van toepassing op de nationale situatie.