Overslaan en naar de inhoud gaan

60ste Algemene Conferentie van de IAEA in Wenen

Van 26 tot en met 30 september 2016 vindt in Wenen de Algemene Conferentie van de IAEA plaats. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst bespreken de lidstaten het beleid en de programma's van de IAEA voor het komende jaar.  

De Belgische delegatie wordt geleid door Belgisch Ambassadeur Willem van de Voorde en telt verder ook vertegenwoordigers van het FANC (directeur-generaal Jan Bens en directeur Rony Dresselaers), het Studiecentrum voor Kernenergie, het ministerie van binnenlandse zaken en veiligheid en het ministerie van economische zaken.  

Op maandag 26 september vergaderden de Belgische vertegenwoordigers met de heer Yukiya Amano, directeur-generaal van de IAEA. Het gesprek concentreerde zich vooral op de voorbereiding van de Ministerial Meeting on Nuclear Security, die begin december zal plaatsvinden in Wenen. Verder werden ook enkele praktische afspraken gemaakt voor de onaangekondigde safeguards-inspecties in België. Met deze inspecties controleert de IAEA dat de lidstaten hun kernmateriaal niet gebruiken voor andere dan vreedzame doeleinden.  

Tijdens het gesprek bedankte de heer Amano de Belgische staat voor haar steun aan de IAEA. De Belgische ambassadeur drong er bij de directeur-generaal van de IAEA op aan dat hij voldoende Belgische experts zou aanstellen op  belangrijke posities binnen de IAEA.  

De Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) is een intergouvernementele organisatie van de Verenigde Naties die werd opgericht in 1957. België trad toe in 1958 en is daarmee één van de 168 lidstaten van de IAEA die samen streven naar een veilig en vreedzaam gebruik van nucleaire technologie en wetenschap.

Meer weten: