Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik van röntgenstraling door nuclearisten

Gebruik van röntgenstraling door nuclearisten

Basisopleiding

Nuclearist die wenst gebruik te maken van hybride toestellen

Nuclearisten die gebruik wensen te maken van hybride toestellen (PET-CT en/of SPECT-CT) dienen eveneens opgeleid en vergund te zijn in de stralingsbescherming tegen röntgenstralen voor wat betreft het CT-gedeelte van de hybride toestellen.

Zij kunnen deze vergunning bekomen door een opleiding te volgen:

 • Optie 1 : een opleiding voor het gebruik van röntgenstraling voor medische diagnose

Deze opleiding van 75u (45u theorie + 30u praktijk) is van universitair niveau en wordt gevolgd door een kennistest. Meer informatie

Met dit type opleiding kunnen artsen vergund worden voor het gebruik van röntgenstralen voor medische diagnose van alle toestellen voor medische diagnose die gebruik maken van röntgenstralen (CT-scanner, RX-toestel, DEXA enz.).

 • Optie 2 : een opleiding voor het gebruik van CT in hybride toestellen

Deze opleiding werd in de loop van 2014 tweemaal georganiseerd door Belnuc in samenwerking met verschillende universiteiten. Er zijn geen nieuwe opleidingen van dit type gepland.

Nuclearist die wenst gebruik te maken van hybride toestellen en DEXA

Nuclearisten die gebruik wensen te maken van hybride toestellen (PET-CT en/of SPECT-CT) én DEXA dienen eveneens opgeleid en vergund te zijn in de stralingsbescherming tegen röntgenstralen voor wat betreft het CT-gedeelte van de hybride toestellen en voor het DEXA-toestel.

Zij kunnen deze vergunning(en) bekomen door een opleiding(en) te volgen:

 • Optie 1 : één opleiding volgen voor het gebruik van röntgenstraling voor medische diagnose

Deze opleiding van 75u (45u theorie + 30u praktijk) is van universitair niveau en wordt gevolgd door een kennistest. Meer informatie

Met dit type opleiding kunnen artsen vergund worden voor het gebruik van X-stralen voor medische diagnose van alle toestellen voor medische diagnose die gebruik maken van X-stralen (CT-scanner, RX-toestel, DEXA enz.).

 • Optie 2 : twee opleidingen volgen van elk 8u specifiek voor CT en voor DEXA
  • een opleiding volgen voor het gebruik van CT in hybride toestellen.Deze opleiding werd in de loop van 2014 tweemaal georganiseerd worden door Belnuc in samenwerking met verschillende universiteiten. Er zijn geen nieuwe opleidingen van dit type gepland.
  • een opleiding volgen specifiek voor het gebruik van DEXA. Deze opleiding van 8h is van universitair niveau en wordt gevolgd door een kennistest. Meer informatie
   Met dit type opleiding kunnen artsen vergund worden voor het gebruik van enkel een DEXA-toestel.

Permanente vorming

De te volgen permanente vorming wordt toegelicht in dit document.