Praktische informatie voor de kennisproef
Tweedaagse opleiding
De kennisproef wordt georganiseerd door de Belgische universiteiten die de opleiding tandheelkunde aanbieden. Ze heeft als doel een vlotte en gelijke behandeling van de dossiers te garanderen voor tandartsen met een Belgisch diploma dat niet automatisch voldoet aan de huidige criteria voor de basisopleiding of met een niet-Belgisch diploma om te vermijden dat de tandartsen de opleiding opnieuw moeten volgen indien zij reeds de nodige kennis hebben verworven. Meer informatie kan u vinden op de pagina over de basisopleiding.
Tandartsen die reeds beschikken over een geldige vergunning of registratie moeten niet deelnemen aan de kennisproef!
Voor wie de nodige kennis nog niet (volledig) verworven heeft, is er de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een tweedaagse cursus.
Praktische informatie voor de kennisproef
De universiteiten organiseren deze proef op
- Vrijdag 14 februari 2025 – vanaf 9u
- Vrijdag 16 mei 2025 – vanaf 9u
Opgelet nieuw adres : Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle - Markiesstraat 1 bus 6A (6de verdieping) - 1000 Brussel.
De proef is digitaal en kan in het Frans, Nederlands, Duits of Engels afgelegd worden. Deelname aan de kennisproef is gratis.
De proef duurt maximaal 1u30 uur.
Inschrijving: ten laatste twee weken op voorhand
Via een e-mail naar rxagreements@fanc.fgov.be met onderwerp “Deelname kennisproef van datum van de kennisproef".
In de e-mail dient u uw naam, voornaam, geboortedatum, rijksregisternummer en RIZIV-nummer te vermelden.
Indien u denk niet over de nodige kennis te beschikken, raden de professoren u aan om de basisprincipes stralingsbescherming en de Belgische wetgeving op te frissen. Hiervoor kan u bijvoorbeeld volgende werken raadplegen:
- Referentiewerk van Eric Whaites en Nicolas Drage, “Essentials of Dental Radiography and Radiology, Fifth Edition” (Elsevier, 2013);
- Dental Radiographic Examinations Recommandations for Patient Selection and Limiting Radiation Exposure”, van “American Dental Association” (2012);
- De website van het Agentschap: https://fanc.fgov.be/nl/professionelen/medische-professionelen/tandheelkunde/aanbevelingen-voor-goede-praktijk
- Het Koninklijk besluit van 20 juli 2001 (ARBIS) en het besluit medische blootstellingen via https://fanc.fgov.be/nl/reglementering en https://fanc.fgov.be/nl/professionelen/regelgevende-projecten/aanpassing-van-het-reglementair-kader-mbt-de-medische
Tweedaagse opleiding
Voor wie de nodige kennis nog niet (volledig) heeft verworven, organiseren de universiteiten KULeuven en UGent regelmatig een 2-daagse opleiding “Two days course for radioprotection certification in dentistry” die voldoet aan de eisen van het Besluit Medische Blootstellingen. Aan het einde van deze opleiding vindt een kennisproef plaats.
De eerstvolgende opleiding vindt plaats op 6-7 januari 2025.
Voor meer informatie over deze opleiding, gelieve rechtstreeks contact opnemen met de KU Leuven:
2-day Course on Radioprotection in Dentistry – day 1 - PAV Tandheelkunde of Post-Academische Vorming Tandheelkunde
2-day Course on Radioprotection in Dentistry – day 2 - PAV Tandheelkunde of Post-Academische Vorming Tandheelkunde