Oppervlakteberging in Dessel
Openbaar onderzoek naar aanleiding van de aanvraag van de NIRAS voor een vergunning van een oppervlaktebergingsinrichting voor categorie A afval te Dessel
Op 31 januari 2013 heeft de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) een vergunningsaanvraag ingediend bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) met betrekking tot de oprichting en exploitatie van een oppervlaktebergingsinrichting voor kortlevend laag- en middelactief afval in Dessel, en dit op basis van artikel 6 van het Koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen (ARBIS).
Deze aanvraag werd, na aanvullingen door NIRAS op 1 februari 2019, 28 februari 2019 en 31 juli 2019, op 20 augustus 2019 door het FANC volledig verklaard.
De aanvraag betreft een oppervlaktebergingsinrichting waarbij het radioactief afval, geconditioneerd in betonnen containers, in betonnen modules geplaatst wordt. Deze modules worden hierna bedekt met meerdere grondlagen waardoor een tumulus ontstaat.
Het FANC heeft het dossier, samen met de veiligheidsevaluatie van het FANC en haar dochter Bel V, voorgelegd aan de Wetenschappelijke Raad van het FANC. De Wetenschappelijke Raad heeft op 3 oktober 2019 een gunstig voorlopig voorafgaand advies uitgebracht betreffende het dossier. Conform artikel 6.4 van het ARBIS heeft het FANC op 12 november 2019 een exemplaar van de aanvraag samen met diverse andere relevante documenten overgemaakt aan alle burgemeesters van de gemeenten die zich bevinden binnen een straal van 5 kilometer rond het voorwerp van de vergunningsaanvraag. Het betreft de gemeenten Dessel, Geel, Kasterlee, Mol en Retie, gelegen in het Vlaamse gewest. De burgemeesters werd gevraagd om een openbaar onderzoek te organiseren aangaande de vergunningsaanvraag met inbegrip van het milieueffectbeoordelingsrapport. Dat openbaar onderzoek wordt in alle betrokken gemeenten georganiseerd van 22 november tot en met 21 december 2019. In het kader van elk van die openbare onderzoeken kunnen burgers hun opmerkingen schriftelijk indienen bij de diverse gemeenten.
Daarna worden de resultaten van het openbaar onderzoek samen met de adviezen van de schepencolleges door de gemeenten overgemaakt aan het FANC. Het dossier wordt ook naar de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen en naar de Europese Commissie gestuurd voor advies. Het FANC zal alle adviezen en bezwaren vervolgens voor advies voorleggen aan de Wetenschappelijke Raad. Ten slotte zal het volledige dossier ter besluit worden voorgelegd aan de Koning.
Hieronder vindt u de documenten met betrekking tot de vergunningsaanvraag voor een oppervlaktebergingsinrichting voor categorie A-afval in Dessel.
Algemene Documenten:
- Overzicht vergunningsaanvraag oppervlaktebergingsinrichting (NIRAS nota 2019 - 0219)
- Aanvullingen herziene versie vergunningsaanvraag (NIRAS nota 2019 - 0220)
- Vergunningsaanvraag oppervlaktebergingsinrichting Dessel (NIRAS nota 2012-1435 herz1)
- Erratum 2012-1435 herz1(NIRAS nota 2019 - 0467)
- Veiligheidsanalyse oppervlakteberging FANC-Bel V
- Voorlopig Voorafgaand Advies Wetenschappelijke Raad
- Brief NIRAS geen opmerkingen op voorlopig voorafgaand advies
- General Data required under Article 37 of the Euratom Treaty
Milieueffectenrapport:
- Project-MER: niet technische samenvatting
- Project-level EIA: Non-technical summary
- Project-MER: volledig
- Project-MER: kaartenbundel
- Project MER: omgevingsgeluidsmetingen
Veiligheidsrapport:
- HS01 - Organisatie en algemene informatie
- HS02 - Veiligheidsbeleid
- HS03 - Beheersysteem
- HS04 - Karakteristieken van de site en haar omgeving
- HS05 - Kennis van de fenomenologie
- HS06 - Afval
- HS07 - Ontwerp en constructie van de bergingscolli
- HS08 - Ontwerp en constructie van de berging
- HS09 - Uitbating
- HS10 - Sluiting van de berging
- HS11- Maatregelen na sluiting
- HS12 - Stralingsbescherming
- HS13 - Operationele veiligheid
- HS14 - Langetermijnveiligheid
- HS15 - Conformiteitscriteria bergingscolli
- HS16 - Monitoring
- HS17 - Technische specificaties
In het kader van de vergunningsaanvraag heeft het FANC een aantal vragen aan NIRAS gesteld. Deze vragen alsook de antwoorden hierop, kunt u vinden hier: https://fanc.fgov.be/nl/informatiedossiers/radioactief-afval/beheer-van-radioactief-afval/berging/oppervlakteberging-dessel
Meer over de context van de vergunningsaanvraag kunt u vinden hier: https://fanc.fgov.be/nl/informatiedossiers/radioactief-afval/beheer-van-radioactief-afval/berging/oppervlakteberging
Resultaten van het openbaar onderzoek per gemeente:
DESSEL | gunstig |
GEEL | voorwaardelijk gunstig |
KASTERLEE | voorwaardelijk gunstig |
MOL | gunstig |
RETIE | gunstig |
Het advies van de provincie Antwerpen is voorwaardelijk gunstig.