Overslaan en naar de inhoud gaan

TELERAD krijgt Blue Light Mobile cadeau voor 25ste verjaardag

                                                                                                                                                                                                                                                                     

 

 

François Menneson, expert TELERAD

TELERAD, een netwerk van maar liefst 250 meetstations over heel België dat continu de radioactiviteit opvolgt, vierde in 2018 zijn 25ste verjaardag.  

Het TELERAD-netwerk wordt binnen het FANC beheerd door François Menneson en zijn team. “Alle meetpunten van het netwerk zijn verbonden met een centraal systeem dat automatisch wordt gealarmeerd als er abnormale verhogingen van de radioactiviteit worden gedetecteerd”, vertelt François. “Het FANC volgt de meetwaarden de klok rond op en waakt zo over de gezondheid van de bevolking en het leefmilieu.” Het FANC publiceert die meetwaarden ook in real time op de website www.telerad.be.

De meetstations staan in verbinding met het centrale systeem via een bekabeld netwerk. Als het netwerk uitvalt, dan treedt er een draadloos back-upsysteem in werking. Dat back-upsysteem werkte vroeger via een mobiele telefoonoperator, maar wanneer het openbare 3G-netwerk oververzadigd is, werkt de draadloze verbinding niet. Dat risico wilde het FANC niet lopen tijdens een eventuele crisis en daarom koos het Agentschap onlangs voor Blue Light Mobile. Dat systeem combineert de drie grote Belgische telecomoperatoren, waardoor de kans op uitval veel kleiner is. Bovendien krijgen Blue Light Mobile-abonnees voorrang en kunnen andere gebruikers worden afgesloten als oververzadiging dreigt.

Naar aanleiding van de nieuwe samenwerking met ASTRID, de operator voor hulp- en veiligheidsdiensten die de Blue Light Mobile-dienst aanbiedt, verscheen er een artikel in Switch, het ASTRID-magazine voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

Lees het volledige Switch-artikel (p. 26-27).

                   Meetstation