Overslaan en naar de inhoud gaan

Stilstand van Doel 1 en Doel 2 : actualisatie van de situatie

Op maandag 23 april constateerde de exploitant Engie Electrabel een klein lek in een veiligheidskoelwatercircuit van Doel 1. De reactor werd na deze gebeurtenis stilgelegd en de revisie voor het onderhoud van Doel 1 werd vervroegd om deze herstelling uit te voeren. Vervolgens werd Doel 2 stilgelegd, zoals gepland, om de revisie voor het onderhoud van de reactor uit te voeren.
 
Het FANC communiceerde hierover reeds driemaal via zijn website:

>> Zie het webbericht van 28/04/2018
>> Zie het webbericht van 02/05/2018
>> Zie het webbericht van 18/06/2018

Sindsdien heeft de exploitant het betrokken deel van de leiding van Doel 1 verwijderd en voert hierop momenteel een labo-analyse uit. De oorzaak van de gebeurtenis is momenteel nog niet bepaald en er kan voorlopig nog geen conclusie getrokken worden. De handelingen om het betrokken deel van de leiding te vervangen worden momenteel voorbereid.

Het FANC heeft verzocht om de tweede leiding van hetzelfde koelwatercircuit van Doel 1 te inspecteren, evenals de leidingen van andere reactoren die over hetzelfde koelsysteem beschikken. Dit is enkel het geval voor Doel 2. De exploitant is momenteel bezig met deze inspecties uit te voeren. Verder heeft de exploitant besloten om ook vervangingswerkzaamheden uit te voeren op de gelijkaardige leiding van Doel 2.

Het FANC en zijn technisch filiaal Bel V blijven de situatie nauwlettend opvolgen en de exploitant kan Doel 1 en Doel 2 pas heropstarten nadat hij hiervoor groen licht krijgt van het FANC.

De twee reactoren zijn momenteel stilgelegd, er is dus ook geen impact op de veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu.