Situatie in Tsjernobyl - 09/03/2022

Op 9 maart meldde de nucleaire regulator (SNRIU) in Oekraïne dat de stroomvoorziening op de site van Tsjernobyl was weggevallen. De noodgeneratoren, aanwezig op de site, kunnen de stroombevoorrading van de kritische veiligheidssystemen overnemen en kunnen hiervoor instaan gedurende 48u.

Uit de stresstest uitgevoerd op de installaties na het incident in Fukushima, blijkt dat er bijkomende maatregelen zijn getroffen om, in dergelijke situaties, de veiligheid te blijven garanderen. Mocht de stroombevoorrading niet kunnen worden heropgestart, zullen de splijtstofdokken slechts in beperkte mate opwarmen. Dit betekent dat de kans op eventueel risico van radioactieve uitstoot uiterst beperkt is.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) volgt de situatie in Oekraïne verder op samen met zijn nationale en internationale partners. Op dit moment vormt de situatie geen gevaar voor de gezondheid van de Belgische burgers of voor het Belgische leefmilieu. De inname van stabiele jodiumtabletten of schuilmaatregelen zijn in dit verband dus niet nodig.

Meer info:
>> Raadpleeg onze pagina 'Situatie in Oekraïne'. Via deze regelmatig bijgewerkte webpagina houden we u op de hoogte van het conflict in Oekraïne en de gevolgen hiervan op het vlak van veiligheid en beveiliging van de nucleaire installaties. Indien u vragen hebt over het conflict in Oekraïne die geen betrekking hebben op het nucleaire of radiologische aspect, aarzel dan niet om de website van het Nationaal Crisiscentrum te raadplegen: www.info-ukraine.be.