Situatie in de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne - 04/03/2022

De Oekraïense nucleaire regulator (SNRIU) - de tegenhanger van het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) - verklaarde op 4 maart 2022 dat rond 1 uur 's nachts gevechten waren uitgebroken op de site van de kerncentrale van Zaporizja. Als gevolg daarvan brak er brand uit in een bijgebouw op de site van de centrale.

De hulpdiensten konden de brand blussen. Die heeft geen impact gehad op de veiligheid van de installaties. Er is geen verandering gemeld in de stralingsniveaus ter hoogte van de centrale.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen blijft de situatie op de voet volgen en blijft hierover in contact met Oekraïne. Net als de Oekraïense regulator blijft het IAEA regelmatig verslag uitbrengen over de situatie. U kunt deze informatie terugvinden via de website van het IAEA.

Wat België betreft, volgt het FANC de situatie op met het Nationaal Crisiscentrum (NCCN). Het FANC blijft ook de situatie opvolgen via zijn internationale informatienetwerk. Via zijn eigen meetstations van het Telerad-netwerk meet het FANC continu de radioactiviteit op het Belgische grondgebied. Op dit moment is er geen abnormale toename van de radioactiviteit gemeten.

Meer info:

>> Raadpleeg onze pagina 'Situatie in Oekraïne'. Via deze regelmatig bijgewerkte webpagina houden we u op de hoogte van het conflict in Oekraïne en de gevolgen hiervan op het vlak van veiligheid en beveiliging van de nucleaire installaties. Indien u vragen hebt over het conflict in Oekraïne die geen betrekking hebben op het nucleaire of radiologische aspect, aarzel dan niet om de website van het Nationaal Crisiscentrum te raadplegen: www.info-ukraine.be.