Van 1 oktober tot 31 december 2024 organiseert het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) samen met een aantal Waalse overheidsdiensten opnieuw de Radonactie, een jaarlijkse campagne om de bevolking bewust te maken van het radonrisico. Naast het verstrekken van informatie aan het grote publiek is opleiding voor professionals in de bouwsector een essentieel onderdeel van deze bewustmakingscampagne.
Radon: een probleem voor de volksgezondheid
Radon is een radioactief gas dat van nature aanwezig is in bodems en gesteenten. Het is onzichtbaar, reukloos en kleurloos en kan vanuit de grond in gebouwen binnensijpelen via kleine kieren, sanitair of waterleidingen. Eenmaal ingeademd kan radon gezondheidsproblemen veroorzaken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is radon na tabak de belangrijkste oorzaak van longkanker.
Bouwsector heeft cruciale rol in preventie
De Radonactie is ook dit jaar opnieuw een gelegenheid om radonbescherming in de schijnwerpers te zetten en het publiek, werkgevers en lokale overheden, maar ook professionals uit de bouwsector actief te informeren en aan te moedigen om actie te ondernemen. Architecten, ingenieurs, aannemers en andere vakmensen spelen een sleutelrol in het verminderen van blootstelling aan radon. Goed ontworpen gebouwen, gebouwd of gerenoveerd met de juiste technieken, kunnen het binnendringen van radongas in binnenruimtes aanzienlijk beperken.
“Het is absoluut noodzakelijk dat bouwprofessionals het belang inzien van radonpreventiemaatregelen vanaf de ontwerpfase van bouwprojecten,” zegt Boris Dehandschutter, radonexpert bij het FANC. “Als er geen rekening wordt gehouden met het radonrisico, kan dat namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners.”
Voorkomen is dus beter dan genezen. De methodes om het radonniveau te verlagen zijn over het algemeen dezelfde voor nieuwe en bestaande gebouwen. Ze zijn echter gemakkelijker toe te passen tijdens de bouw dan daarna. Als je van plan bent om in een radonrisicogebied te bouwen, is het raadzaam om het onderwerp met je architect te bespreken en preventieve maatregelen te nemen.
Sanering
Eerst en vooral moet er een radondetector in de woning worden geplaatst. Als de gemeten radonconcentratie het referentieniveau (zie kader) overschrijdt, zijn er verschillende mogelijkheden om het radongehalte te verlagen. Er kan een barrière worden gecreëerd zodat het radongas niet meer
binnen kan (bijv. door de vloerplaat waterdicht te maken) en de radonhoudende lucht kan worden afgevoerd (bijv. door het pand goed te ventileren). Sommige maatregelen zijn eenvoudig en goedkoop uit te voeren (bijv. het dichten van scheuren, doeltreffende ventilatie, enz.). Andere, meer gesofisticeerde methodes, zoals het aanpassen van de druk in kelders, zijn ingewikkelder en moeten door een ervaren professional worden uitgevoerd.
Bewustmaking en opleiding van professionals
Het is essentieel om bouwprofessionals te informeren over sanerings- en preventietechnieken, of het nu gaat om bestaande of nieuwe gebouwen, om preventie of sanering.
In samenwerking met de Ordre des Architectes en Buildwise organiseert het FANC op vrijdag 29 november 2024 een opleiding over radonbeheer in bestaande en toekomstige gebouwen. De implicaties voor energiezuinig bouwen, luchtdichtheid en binnenluchtkwaliteit zullen er vanuit verschillende invalshoeken worden besproken: regelgeving, gezondheidsrisico's, luchtdicht bouwen, juiste luchtverversing, isolatie van doorgangen en toegangswegen, enz.
Radon bij jou thuis? De enige manier om erachter te komen of je bent blootgesteld aan radon is door gebruik te maken van een radondetector. Dat is een klein plastic doosje, dat je kunt bestellen op www.radonactie.be voor een totaalbedrag van €15 (inclusief analyse en diagnose). Zodra je de detector hebt ontvangen, plaats je hem op de begane grond, in de drukste kamer, gedurende drie maanden tussen oktober en april (stookseizoen). Stuur de detector daarna terug voor analyse. Hoe interpreteer je de resultaten? Radonconcentratie wordt gemeten in becquerel per kubieke meter (Bq/m³). In België is het referentieniveau, d.w.z. het niveau waarbij actie wordt aanbevolen, 300 Bq/m³. Als na de test blijkt dat de concentratie onder die drempelwaarde ligt, kan een goede ventilatie van de ruimten voldoende zijn. Ligt de radonconcentratie hoger dan het referentieniveau van 300 Bq/m³, dan begeleiden het FANC en zijn partners de eigenaar van het gebouw bij het saneringsproces.
|
Meer weten?