Publicatie van het verslag van de IRRS-opvolgingsmissie van 2017

In december 2017, voltooide een team van deskundigen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) een negendaagse opvolgingsmissie om na te gaan in hoeverre de door de audit van 2013 geformuleerde aanbevelingen werden opgevolgd. Hoewel de belangrijkste conclusies toen reeds beschikbaar waren, is het volledige eindverslag van deze opvolgingsmissie nu pas beschikbaar.

In 2013 werden er door het peer review-team, de Integrated Regulatory Review Service (IRRS) genoemd, een aantal aanbevelingen en suggesties geformuleerd aan de Belgische nucleaire veiligheidsautoriteit, bestaande uit het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en zijn technisch filiaal Bel V.

>> Raadpleeg onze pagina over de peer review-diensten op het vlak van nucleaire veiligheid en beveiliging

>> Raadpleeg  het eindverslag van de IRRS-missie 2013

IRRS-missies, waarbij gebruik wordt gemaakt van de veiligheidsnormen van het IAEA en internationale goede praktijken, zijn bedoeld om de doeltreffendheid van de nationale nucleaire reglementaire infrastructuur te versterken, terwijl de verantwoordelijkheid van elk land om de nucleaire veiligheid te waarborgen, wordt erkend.

In december 2017 werd er door de Belgische nucleaire veiligheidsautoriteit, op vraag van de regering, een opvolgingsmissie georganiseerd om na te gaan in welke mate België de in 2013 geformuleerde aanbevelingen en suggesties heeft opgevolgd. De eerste resultaten van deze opvolgingsmisse werden onmiddellijk na het einde van deze missie op de website van het FANC gepubliceerd.

Het FANC publiceert vandaag het eindverslag van de IRRS-opvolgingsmissie.

>> Raadpleeg het eindverslag van de IRRS-missie van 2017