Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Access-initiatief gesteund door FANC bereikt doel!

Eind januari 2019 leverde het FANC een financiële bijdrage aan de campagne ‘Free the Annals’ van de internationale non-profitorganisatie ICRP (International Commission on Radiological Protection). Het initiatief heeft zijn doel deze maand bereikt, waardoor alle ICRP-publicaties twee jaar na hun verschijningsdatum gratis ter beschikking kunnen worden gesteld van het grote publiek.

De ICRP is een onafhankelijke, internationale organisatie die ijvert voor radiologische bescherming. De ICRP geeft aanbevelingen en adviezen over alle aspecten van bescherming tegen ioniserende straling.

De publicaties van de ICRP worden opgenomen in hun archieven, maar zijn niet gratis publiek toegankelijk. Daar wou de organisatie verandering in brengen en daarom lanceerde ze de campagne ‘Free the Annals’. Het ging om een crowdfundingproject waarmee de organisatie € 500.000 wou inzamelen. Dat geld moet dienen om de rechten op de publicaties te betalen en alle publicaties twee jaar na hun verschijningsdatum gratis ter beschikking te stellen van het grote publiek.

Het FANC heeft € 3.000 bijgedragen aan het initiatief, omdat het toegang tot informatie zeer belangrijk vindt, vooral wanneer het gaat om de bescherming van burgers tegen de gevaren van ioniserende straling.

Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC: “Het FANC hecht veel belang aan dergelijke Open Access-initiatieven, omdat transparantie een van onze kernwaarden is. Het is onze missie om de bevolking te informeren en correcte informatie over radioactiviteit en stralingsbescherming te verspreiden. Aangezien onze nationale regelgeving sterk wordt beïnvloed door de ICRP-richtlijnen, vinden wij het belangrijk dat iedereen vrije toegang heeft tot de ICRP-aanbevelingen. Felicitaties aan de ICRP voor dit prachtige initiatief.”

Op 15 mei 2019 kondigde de ICRP aan dat ze het beoogde bedrag had binnengehaald. Het FANC is tevreden dat het zijn steentje heeft kunnen bijdragen om dat doel te bereiken. Vanaf eind 2019 kunnen de publicaties van minstens twee jaar oud gratis worden gedownload.

Meer info op www.icrp.org.

Foto © ICRP