Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren voor correctionele rechtbank na poging om site kerncentrale Doel te betreden

Begin december 2019 probeerden drie jongeren de afgesloten site van de kerncentrale van Doel te betreden. Dankzij de beveiligingssystemen op de site konden de jongeren onmiddellijk worden gevat. Het FANC werd meteen op de hoogte gebracht van het incident, maar kon er in het belang van het gerechtelijk onderzoek nog niet over communiceren. Vandaag verschijnen twee van de jongeren voor de rechter. Naar aanleiding daarvan stuurde het parket Oost-Vlaanderen zonet dit persbericht uit:

In de nacht van 6 op 7 december 2019 werden drie personen gedetecteerd tijdens het beklimmen van de omheining die de site van de kerncentrale van Doel omsluit. De site is continu beveiligd tegen indringers en de beveiligingssystemen traden dan ook onmiddellijk in werking. De verdachten werden gearresteerd door de politie en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) werd meteen op de hoogte gebracht van het incident, zoals de procedures voorschrijven. De nucleaire veiligheid was op geen enkel moment in gevaar.

Er zijn geen aanwijzingen dat de drie verdachten kwaadwillige bedoelingen hadden, maar het betreden van de afgesloten site van de kerncentrale van Doel is wel een strafbaar feit. De twee meerderjarige verdachten van respectievelijk 18 en 19 jaar werden door het parket Oost-Vlaanderen gedagvaard en moeten zich vandaag 29 januari 2020 verantwoorden voor de correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde. De derde verdachte is minderjarig (17 jaar) en moet voor de jeugdrechter verschijnen.