Overslaan en naar de inhoud gaan

Incident in Tihange 2 ingedeeld op INES-niveau 1

Op 7 juni 2018 waren de pompen in het Tihange 2-brandwatersysteem gelijktijdig niet beschikbaar. Dit incident kreeg de classificatie niveau 1 op de INES-schaal. Het had geen invloed op de veiligheid van personeel en het publiek, noch op het leefmilieu.

Het Tihange 2-brandwatersysteem bestaat uit twee pompen, ontworpen om water te aan te voeren in geval van brand. De uitbatingsvoorwaarden vereisen dat ten minste één van deze twee pompen op elk moment beschikbaar is.

Tijdens een geplande test om te controleren of een van deze twee pompen in het Tihange 2-brandwatercircuit correct werkte, startte de tweede pomp in het circuit onverwacht, waardoor het correcte verloop van de test werd verstoord . Om dit probleem op te lossen, vroeg een medewerker om deze tweede pomp onbeschikbaar te maken. Als gevolg hiervan was geen van de pompen beschikbaar en werd daarom niet langer voldaan aan deze uitbatingsvoorwaarde  tijdens de testperiode.

Het probleem is aan het einde van de test gecorrigeerd.

Na analyse werd dit evenement ingedeeld op INES-niveau 1 (International Nuclear Event Scale) vanwege het gebrek aan nauwkeurigheid van het bedienend personeel, niet omwille van een bewezen technisch probleem. INES is een communicatiemiddel, ontworpen om de ernst van een nucleaire gebeurtenis qua veiligheid eenvoudiger te kunnen situeren. Het heeft 7 niveaus, variërend van niveau 1 (anomalie) tot 7 (zwaar ongeval).

Deze gebeurtenis had geen impact op de gezondheid van werknemers of de bevolking, noch op het milieu.