Overslaan en naar de inhoud gaan

Incident in Tihange 2 ingedeeld op INES-niveau 1

Op 25 april 2018 werd een onregelmatigheid vastgesteld  in de veiligheidspompen, die instaan voor de koelfunctie van de reactor in het geval van een ernstig ongeval, in de reactor van Tihange 2. Dit incident werd ingedeeld op niveau 1 van de schaal INES. Het had geen invloed op de veiligheid van personeel en de bevolking, en op het milieu.

Tijdens een geplande test, stelde een personeelslid een miniem defect vast bij de besturings- en commandoverbindingen van 2 veiligheidspompen. Omdat hij er zich wou van verzekeren dat de redundante pompverbindingen in andere lokalen in goede staat verkeerden, controleerde hij de aansluitingen van deze andere pompen. Daarvoor moest hij ze kortstondig loskoppelen.

Als de besturing van een pomp wordt losgekoppeld, is deze niet meer beschikbaar. Om deze opnieuw beschikbaar te verklaren, moet de besturingsopdracht opnieuw worden aangesloten en vervolgens de start van de pomp worden gecontroleerd. In dit geval plaatste de personeelslid alleen de verbindingen terug en controleerde niet de start van de redundante pompen. De beschikbaarheid van deze pompen bleef zo meerdere uren ongecontroleerd.

Het probleem werd de volgende ochtend vastgesteld en werd onmiddellijk gecorrigeerd. Uitgevoerde testen toonden echter aan dat de pompen wel correct hebben gewerkt en dus hun functie zouden hebben vervuld in het geval van een incident.

Na analyse werd dit evenement ingedeeld op INES-niveau 1 (International Nuclear Event Scale) vanwege het gebrek aan nauwkeurigheid van het bedienend personeel, niet omwille van een bewezen technisch probleem. INES is een communicatiemiddel, ontworpen om de ernst van een nucleaire gebeurtenis qua veiligheid eenvoudiger te kunnen situeren. Het heeft 7 niveaus, variërend van niveau 1 (anomalie) tot 7 (zwaar ongeval).

Deze gebeurtenis had geen impact op de gezondheid van werknemers of de bevolking, noch op het milieu.