Het FANC overlegt en werkt samen met de Duitse veiligheidsautoriteit

De Duits-Belgische nucleaire Commissie kwam op 13 en 14 juni bijeen voor haar tweede vergadering in Brussel. Met dit overleg werd de uitwisseling van informatie en ervaringen tussen de twee landen sinds eind 2016 tussen de Duitse en Belgische nucleaire veiligheidsautoriteiten verder gezet.

Deskundigen van het federale Duitse ministerie van Milieu en vertegenwoordigers van de aangrenzende deelstaten Noord-Rijn-Westfalen en Rheinland-Pfalz en van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) woonden de tweedaagse werkvergadering bij.

De aandachtspunten van het bilaterale overleg van dit jaar  waren de uitwisseling van voor veiligheid relevante gebeurtenissen in de kerncentrales van beide landen, maar ook het vergelijken van criteria en procedures die beide veiligheidsautoriteiten opleggen aan de uitbaters van de kerncentrales voor het melden van veiligheidsgebeurtenissen, snelle wederzijdse communicatie-uitwisselingen tussen de veiligheidsautoriteiten onderling in geval van gebeurtenissen in de kerncentrales, overleg over verstrengde regelgeving voor kerncentrales naar aanleiding van het kernongeval in Fukushima en uitwisseling over precursoranalyses.

De nucleaire commissie besprak verder ook de conclusies van de Duitse onderzoekscommissie, de Reaktor-Sicherheitskommission (RSK), die in opdracht van de Duitse veiligheidsautoriteit vele vragen aan FANC gesteld had i.v.m. de waterstofflakes in de kuipen van de  reactoren van Tihange 2 en Doel 3. RSK besluit, na grondige analyse van de veiligheidsstudies over deze reactorkuipen en de antwoorden die België gegeven heeft, dat op al haar vragen een bevredigend antwoord gegeven werd  Dit bevestigt en versterkt FANC in zijn beslissing om de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 terug veilig te laten opstarten.

Het FANC stemde ermee in om samen met RSK en de Duitse veiligheidsautoriteit deel te nemen aan een onderzoeksproject met als doel om de wetenschappelijke kennis inzake materiaaleigenschappen te verhogen. Een nauwe samenwerking en een intensieve uitwisseling werd overeengekomen.

Tot slot werden er afspraken gemaakt over gekruiste inspecties tussen de inspecteurs van beide veiligheidsautoriteiten.

De Duits-Belgische nucleaire Commissie is een centraal element van het eind 2016 ondertekende Belgisch-Duitse akkoord over de uitwisseling van informatie en ervaringen, alsmede de samenwerking op het gebied van nucleaire veiligheid, stralingsbescherming en de veiligheid van verbruikte splijtstof en radioactief afval. Tijdens de openingsvergadering van de nucleaire commissie medio 2017 werd de basis gelegd voor een constructieve  samenwerking.

Zowel de BMU als het FANC drukten hun tevredenheid uit na afloop van dit tweedaags overleg, dat in een coöperatieve en constructieve sfeer verliep.

De volgende vergadering van deze Commissie zal plaatsvinden in Bonn in de zomer van 2019.