Overslaan en naar de inhoud gaan

FANC wil gebruik Americium-241 in de textielsector verbieden

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft als missie  de gezondheid van de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de negatieve effecten van ioniserende straling. Eén van de basisprincipes van de regelgeving inzake ioniserende straling is dat een handeling of toepassing gerechtvaardigd moet zijn. Dat betekent dat het gebruik van ioniserende straling gerechtvaardigd moet zijn door de voordelen af te wegen ten opzichte van de nadelen. 

Op basis van nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen kan het FANC nieuwe rechtvaardigingsstudies aanvragen en eventueel overgaan tot een verbod op bepaalde handelingen.

In de textielsector wordt voor diktemeting vaak gebruik gemaakt van radioactieve bronnen. Het FANC stelde vast dat meerdere bedrijven binnen de textielsector op eigen initiatief overstapten op alternatieve technieken. Daarom startte het FANC een onderzoek naar de rechtvaardiging van het gebruik van radioactieve bronnen voor diktemeting in de textielsector.

Aangezien het FANC vaststelde dat er voor de meting met Americium-241 steeds een alternatieve, minder risicovolle methode bestaat, wil het FANC over een aantal jaar het gebruik van Americium-241 voor diktemeting binnen de textielsector  verbieden.

Hier vindt u het voorstel tot koninklijk besluit, het Verslag aan de Koning en het feedbackdocument voor eventuele opmerkingen vanuit de textielsector.