FANC waarschuwt: koop geen radioactief juweel voor onder de kerstboom!

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waarschuwt voor radioactieve producten die online worden verkocht en die gezondheidsrisico’s inhouden. Het gaat om bijvoorbeeld hangertjes, amuletten, armbandjes en slaapmaskers die de drager zouden beschermen tegen 5G-straling. Ironisch genoeg worden de juweeltjes en maskers gemaakt van ertsen die van nature uit radioactief zijn en ioniserende straling uitzenden, wat net een gezondheidsrisico inhoudt. In de natuur zijn de radioactieve stoffen namelijk vrij onschadelijk voor de mens, maar wanneer de stoffen langdurig rechtstreeks in contact komen met de huid kunnen ze op termijn schade veroorzaken aan weefsel en DNA. Kinderen zijn extra vatbaar voor de negatieve effecten van ioniserende straling.

Het FANC werd door zijn Nederlandse collega’s van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) geïnformeerd over de verkoop van zogenaamde ‘anti-5G producten’ via webshops. De verkoop van dergelijke producten is bij wet verboden in Nederland en ook in België mogen producten die te hoge gehaltes aan natuurlijke radioactieve stoffen bevatten al een tiental jaar niet meer worden verkocht. De nucleaire veiligheidsregulatoren contacteren online handelaars om de producten van hun websites te halen, maar het is helaas een wederkerend fenomeen, want er duiken telkens weer nieuwe producenten en verkopers op. Daarom zetten de regulatoren voornamelijk in op sensibilisering van de bevolking, zeker in deze eindejaarsperiode, wanneer mensen volop online op zoek gaan naar geschenkjes voor onder de kerstboom.

Waarop moet je letten?

Op de producten staat vermeld dat ze werken op basis van negatieve ionen. De bekendste voorbeelden zijn de ‘Quantum Pendant’ en het slaapmasker van het merk Energy Armor. Ook met producten van het merk Magnetix is het opletten geblazen. Er kunnen uiteraard nog meer merken in omloop zijn. Wie zelf online stuit op producten met negatieve ionenwerking, kan dat melden aan het FANC voor België en aan de ANVS voor Nederland.

Afbeelding verwijderd.

Wat moet je doen als je al zo’n product hebt gekocht of gekregen?

Hoewel je het best zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan ioniserende straling, houden de producten geen acuut gezondheidsrisico in. Heb je een dergelijk product in je bezit, leg het dan ver weg en neem in eerste instantie contact op met de handelaar van wie je het product hebt gekocht. Gooi het product zeker niet weg bij het gewone huishoudelijk afval, want het is niet de bedoeling dat de radioactieve stoffen in het leefmilieu terechtkomen. Heb je nog specifieke vragen of krijg je geen gehoor bij de verkoper, dan kan je contact opnemen met het FANC (België) of de ANVS (Nederland).