Overslaan en naar de inhoud gaan

FANC steunt Open Access-initiatief

Het FANC heeft een financiële bijdrage geleverd aan de campagne ‘Free the Annals’ van de internationale non-profitorganisatie ICRP (International Commission on Radiological Protection).

De ICRP is een onafhankelijke, internationale organisatie die ijvert voor radiologische bescherming. De ICRP geeft aanbevelingen en adviezen over alle aspecten van bescherming tegen ioniserende straling.

De publicaties van de ICRP worden opgenomen in hun archieven, maar zijn niet gratis publiek toegankelijk. Daar wil de organisatie nu verandering in brengen en daarom heeft ze de campagne ‘Free the Annals’ gelanceerd. Het gaat om een crowdfundingproject waarmee de organisatie tegen eind februari van dit jaar € 500.000 wil inzamelen. Dat geld moet dan dienen om de rechten op de publicaties te betalen en alle publicaties twee jaar na hun verschijningsdatum gratis ter beschikking te stellen van het grote publiek.

Het FANC heeft € 3.000 bijgedragen aan het initiatief, omdat het toegang tot informatie zeer belangrijk vindt, vooral wanneer het gaat om de bescherming van burgers tegen de gevaren van ioniserende straling.

Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC: “Het FANC hecht veel belang aan dergelijke Open Access-initiatieven, omdat transparantie een van onze kernwaarden is. Het is onze missie om de bevolking te informeren en correcte informatie over radioactiviteit en stralingsbescherming te verspreiden. Aangezien onze nationale regelgeving sterk wordt beïnvloed door de ICRP-richtlijnen, vinden wij het belangrijk dat iedereen vrije toegang heeft tot de ICRP-aanbevelingen. Felicitaties aan de ICRP voor dit prachtige initiatief.”

Meer info op www.icrp.org.