Overslaan en naar de inhoud gaan

FANC geeft groen licht voor heropstart Doel 1

Na Doel 2 mag nu ook kernreactor Doel 1 heropstarten. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft daarvoor vandaag de toelating gegeven aan ENGIE Electrabel. Eind april 2018 werd in Doel 1 een lek vastgesteld in een leiding in een veiligheidskoelwatercircuit. ENGIE Electrabel heeft de nodige reparatiewerken uitgevoerd.

Op 23 april 2018 ontdekte ENGIE Electrabel een lek in een veiligheidskoelwatercircuit van Doel 1. Daarop werd de reactor stilgelegd, zoals de veiligheidsprocedures dat voorschrijven, en werd het geplande onderhoud van Doel 1 vervroegd. Begin november vorig jaar startten de werkzaamheden om het betrokken deel van de leiding te vervangen.

Voor het FANC moest er absoluut duidelijkheid komen over de oorzaak van de problematiek, vooraleer de reactor mocht heropstarten. Uit materiaalanalyses van de leiding door externe laboratoria bleek dat het lek het gevolg was van materiaalmoeheid. Het FANC en zijn technisch filiaal Bel V gingen akkoord met de conclusie van die analyses. In Doel 2 was er sprake van een gelijkaardig, maar minder omvangrijk probleem. De werkzaamheden voor die reactor waren iets eerder beëindigd. Doel 2 kreeg vorige maand al de toelating van het FANC om opnieuw op te starten.

Om gelijkaardige problemen in de toekomst te voorkomen, moet ENGIE Electrabel tijdens werkzaamheden voortaan een specifieke monitoring van de leidingen uitvoeren en moeten er follow-upinspecties van de leidingen gebeuren tijdens volgende revisies.

De reactor Doel 1 kan nu opnieuw op een veilige manier worden uitgebaat. Wanneer de reactor precies zal worden opgestart, hangt af van de planning van ENGIE Electrabel.