Overslaan en naar de inhoud gaan

Beperkte uitstoot van Selenium bij SCK

SCK-CEN-siteTijdens de manipulatie van een capsule met Selenium-75 in de labo's van BR2 werd de capsule beschadigd. Een klein deel van het radioactieve Selenium kwam in de atmosfeer terecht via de ventilatie. Selenium-75 is een radio-isotoop die voor industriële toepassingen wordt gebruikt.

De eerste metingen tonen aan dat de radioactieve uitstoot zeer beperkt was en dat maatregelen om de bevolking en de voedselketen te beschermen niet nodig zijn. Er worden momenteel nog bijkomende staalnames en berekeningen uitgevoerd om die resultaten te bevestigen.*

De gebeurtenis werd ingedeeld op het niveau 1 van de INES-schaal. Het gaat hier om een afwijking, omdat de uitstoot de voorgeschreven limieten heeft overschreden.

Het FANC en zijn technisch filiaal Bel V hebben al een inspectie uitgevoerd om uit te zoeken wat de uitstoot heeft veroorzaakt. De resultaten van die inspectie zijn nog niet bekend.

 

 

*Update: De bijkomende metingen die het SCK heeft uitgevoerd, bevestigen dat de uitstoot beperkt was en ruim onder de niveaus bleef waarbij maatregelen, inclusief die voor de voedselketen, zouden worden overwogen.

Foto © SCK-CEN