Analyse Sciensano bevestigt houdbaarheid van jodiumtabletten met productiedatum 2010 – 2011

Een analyse van Sciensano toont aan dat jodiumtabletten met een productiedatum tussen oktober 2010 – juni 2011 nog minstens houdbaar zijn tot en met 5 mei 2023. Wie zo’n doosje in huis heeft, moet dus geen nieuwe tabletten halen. 

Analyse Sciensano

Op de verpakking van jodiumtabletten staat enkel de productiedatum aangegeven, niet de houdbaarheidsdatum. Jodiumtabletten zijn minstens 10 jaar houdbaar.

Na 10 jaar gebeurt er een stabiliteitsstudie door Sciensano. In 2022 testten zij de jodiumtabletten met productiedatum tussen oktober 2010 – juni 2011. Uit deze analyse blijkt dat de jodiumtabletten nog steeds voldoen aan de strengste veiligheidsstandaarden voor geneesmiddelen en dit tot minstens 5 mei 2023. 

Heb je nog tabletten in huis met de productiedatum oktober 2010 – juni 2011? Dan moet je moet geen nieuwe tabletten in huis halen.

De houdbaarheid wordt ieder jaar opnieuw getest. Dit is een voorzorgsmaatregel. Jodiumtabletten zijn een heel stabiel product en zijn lang houdbaar als je ze op een correcte manier bewaart. 

Goed bewaren is belangrijk

Als je jouw jodiumtabletten in hun originele verpakking en op een geschikte plaats (op kamertemperatuur en weg van vocht en licht) bewaart, blijven ze erg lang goed. Net zoals keukenzout vergaat het jodium van de tabletten bijna niet. De hoeveelheid van de actieve stof is meer dan voldoende om het gewenste effect te bereiken gedurende vele jaren. 

Jodiumtabletten 

In sommige nucleaire noodsituaties kan het aangeraden zijn om jodiumtabletten te nemen. Zij beschermen je tegen radioactief jodium. Woon je in de buurt van een nucleaire site? Ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Ben je verantwoordelijk voor een collectiviteit met kinderen of een collectiviteit in de buurt van een nucleaire site? Dan adviseren we je om preventief gratis jodiumtabletten af te halen bij de apotheker. 

Situatie in Oekraïne

De situatie in Oekraïne wordt door de Belgische en Europese overheden van dichtbij opgevolgd en in het bijzonder door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Deze situatie vormt op dit ogenblik geen gevaar voor de Belgische bevolking. Jodiumtabletten in huis halen in het kader van deze situatie is dus niet nodig. Lees hier meer.