Overslaan en naar de inhoud gaan

Incident in Tihange 1 ingedeeld op INES-niveau 1

Op donderdag 8 maart 2018 werd een onregelmatigheid vastgesteld bij de drukverhittingsapparaten van de reactor Tihange 1. Dit incident werd ingedeeld op niveau 1 van de INES-schaal. Het had geen enkele impact op de veiligheid van het personeel en de bevolking, noch op het leefmilieu.

De drukregelaar is een reservoir dat het onder andere mogelijk maakt om de druk van het primaire circuit van de reactor te regelen door middel van verwarmingselementen. Tijdens een voorgeschreven test om de correcte werking van de signalen te verifiëren die door de waterniveaudetectors in de drukregelaar worden verzonden, reageerden niet alle verwarmers van de drukregelaar adequaat.

De uitgevoerde analyses toonden aan dat de elektrische cel die het secundaire signaal stuurt voor het stoppen van de verwarmers niet was verbonden met het circuit. Eind 2016 was de verbinding losgekoppeld voor een onderhoud van het elektrische paneel en sindsdien niet meer opnieuw aangesloten. De cel werd vervolgens onmiddellijk opnieuw aangesloten. Vervolgens werd de test opnieuw uitgevoerd en deze was overtuigend.

De impact op de veiligheid van deze gebeurtenis is extreem laag, omdat volgens het principe van redundantie alle veiligheidssystemen dubbel aanwezig zijn in kerncentrales, en daarom zouden alle verwarmingstoestellen correct zijn afgesloten in het geval van een reële gebeurtenis. Maar gezien het feit dat deze voorgeschreven test sinds de sluiting van 2016 zeven keer is uitgevoerd zonder dat deze onregelmatigheid werd opgemerkt en een soortgelijke anomalie reeds in 2012 werd geconstateerd, werd deze gebeurtenis verhoogd met één niveau op de INES-schaal.

Daarom werd deze gebeurtenis na analyse beoordeeld op niveau 1 van de INES-schaal. INES (International Nuclear Event Scale) is een communicatiemiddel dat is ontworpen om de perceptie van het belang van een gebeurtenis met bronnen van ioniserende straling te vergemakkelijken. Het heeft 7 niveaus, variërend van niveau 1 (anomalie) tot 7 (zwaar ongeval).

Deze afwijking had geen enkele impact op de veiligheid van het personeel en van de bevolking, noch op het leefmilieu.