Overslaan en naar de inhoud gaan
FANC - Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle Druk de huidige pagina af

Samen beschermen

Het Nederlandse OVV-onderzoek naar samenwerking kerncentrales grensgebieden

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) publiceerde zijn eindrapport van het onderzoek naar de samenwerking tussen Nederland en haar buurlanden om een eventueel kernongeval te voorkomen en de gevolgen te beperken. Daarbij boog de OVV zich ook over hoe de informatievoorziening aan burgers verloopt.  De veiligheid van de kerncentrales maakte geen deel uit van dit onderzoek.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) verleende zijn actieve steun aan dit eindrapport van het onderzoek (gepubliceerd op woensdag 31 januari 2018): het FANC wil immers met al zijn stakeholders eerlijke en constructieve relaties onderhouden.  En kan ook akkoord gaan met de vaststelling uit dit rapport dat er ruimte voor verbetering is voor een aantal grensoverschrijdende processen. Dit past ook in het FANC’s streven naar continue verbetering.

Het FANC heeft reeds samenwerkingsverbanden met de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), ook inzake informatieoverdrachten en communciatieflows, een gegeven dat het rapport van de OVV bevestigt. Beide organisaties overleggen op regelmatige basis met elkaar en zullen de aanbevelingen uit dit eindrapport dan ook komende maand met elkaar bespreken. Ook is reeds afgesproken om bij het eerst komende directieoverleg tussen FANC en de ANVS verdere afspraken te maken.