Overslaan en naar de inhoud gaan

Radiotherapie

Radiotherapie

In de radiotherapie wordt gebruik gemaakt van ioniserende straling voor de behandeling van kwaadaardige en goedaardige tumoren in het lichaam. Radiotherapie kan uitzonderlijk ook toegepast worden bij andere ziekten.

Bij externe radiotherapie komen de stralen uit een medisch toestel. De stralen uit dit toestel worden heel precies op het te behandelen lichaamsdeel gericht. Ze dringen door de huid en het gezonde weefsel voor ze de tumor bereiken. Externe radiotherapie gebeurt doorgaans in een reeks van fracties, waarbij de stralingsdosis wordt toegediend over een periode van verschillende dagen tot weken.

Een andere methode bestaat erin een radioactieve bron in de tumor in het lichaam te plaatsen. Dit noemt men een brachytherapie behandeling. Brachytherapie kan gebeuren met tijdelijk ingebracht radioactief materiaal of met permanent geplaatst laagradioactief materiaal.

Radiotherapie is een zeer veilige en precieze behandelingsmethode die voldoet aan de hoogste kwaliteit standaarden en waarmee excellente resultaten bereikt worden dankzij een multidisciplinaire aanpak.

Laatst aangepast op: 
27/04/2017