Vernieuwde TELERAD-website voor radiologisch toezicht in België

Radioactiviteit kan je niet zien, ruiken of proeven, maar hoe weet je dan of het aanwezig is in de lucht of in het water? Dat gaat heel eenvoudig door de website van het TELERAD-netwerk van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) te raadplegen. Vanaf vandaag is er een vernieuwde en verbeterde versie van deze website beschikbaar. 

De website  geeft de gegevens weer van het TELERAD-netwerk. Het TELERAD-netwerk is het automatische meet- en alarmnetwerk voor radioactiviteit op het Belgische grondgebied. Het bestaat uit 250 meetstations die voortdurend de radioactiviteit in de lucht en in het water van rivieren meten. Deze meetpunten zijn verbonden met een centraal systeem dat automatisch wordt gealarmeerd als abnormale verhogingen van radioactiviteit worden gedetecteerd.

De nieuwe, interactieve TELERAD-website is gebruiksvriendelijker. Zo kan je de gegevens in real time raadplegen (een waarde per uur), maar je kan ook de resultaten van een één dag voor een bepaald meetstation opvragen. Naast de inhoudelijke nieuwigheden, zijn ook de lay-out en de grafische visuele weergave aangepast. Ten slotte heeft de nieuwe website ook een mobiele versie, zodat deze eenvoudig op een smartphone of tablet te raadplegen is.

Dankzij deze nieuwe TELERAD-website ziet het FANC nog nauwer toe op de aanwezigheid van radioactiviteit in het leefmilieu en kan het deze gegevens nog sneller delen met de bevolking. Dit past in het kader van het transparant beleid dat het FANC voert en sluit aan bij de missie van het Agentschap om de gezondheid van de bevolking en het leefmilieu te beschermen tegen het gevaar van radioactiviteit.